Povijest

Počeci nogometa u Nedelišću

Prema dosad poznatim podacima, a prema sjećanju starijih Nedelišćanaca, nogomet se u našem mjestu počeo igrati 1930. godine, dakle nešto kasnije nego u nekim drugim većim naseljima u Međimurju. I ranije, neki Nedelišćanci igrali su nogomet u Čakovcu ili Varaždinu. U Nedelišću tada nije bilo igrališta, već se na improvizirane golove igralo na kravskom sajmištu.

Koliko smo mogli zabilježiti, među prvim igračima bili su i Ivan Bratko, Josip Štefulj, Josip Tkalčec, Franjo Fekonja, Mirko Đunđuš, Franjo Treska, Viktor Fekonja, Franjo Lesinger, Josip Horvat, Zvonko Molnar, Rudi Marciuš i drugi.

S obzirom na sve veće zanimanje za nogometom, Nedelišćanci su morali potražiti bolju lokaciju za igralište. Rješenje je nađeno na pogodnom mjestu: blizu crkve, na Tratama gdje se nalazio do 2007. godine (teren je bio u seoskom vlasništvu). Dakako, nogometaši su i tada uložili mnogo dobrovoljnih radnih sati da bi teren dotjerali i uredili i kako bi igralište služilo svojoj svrsi.

Prvih dvadeset godina

Iako postoje naznake da je osnovan najmanje godinu dana ranije, Nogometni klub »Nedelišće« službeno je registriran u nogometnom savezu 26. svibnja 1946. godine pod imenom NK »Borac«, a tek kasnije je promijenio ime koje se zadržalo do danas. Naime, u Nedelišću je postojalo Fiskulturno društvo »Borac«, te postoji pisani dokaz da je u srpnju 1945. godine odigrana utakmica protiv »USAOH-a« iz Varaždina i ostvarena pobjeda 4:2. U rujnu iste godine sastale su se momčadi Nedelišća i Belice, a utakmica završava pobjedom Nedelišća 6:1. Iduće godine Fiskulturni aktiv iz Nedelišća sudjelovao je na nogometnom turniru u Šenkovcu i od domaćin izgubio 1:0 u polufinalu.

U prvom upravnom odboru kluba bili su: Josip Horvat, Josip Sontar, Mijo Tomašić, Franjo Marčec, Josip Lesinger, Franjo Marciuš i Josip Tkalčec. Već 1946. godine u Nedelišću je organiziran fiskulturni slet, na kojem su sudjelovale nogometne ekipe »Tekstilac« i »Sloboda« iz Varaždina, »Jedinstvo« iz Čakovca, zatim iz Trnovca, Kuršanca, i dakako, NK »Borac« iz Nedelišća. U godini osnutka »Borac« je igrao 1. nogometno prvenstvo fiskulturnih društava i aktiva okruga koji je obuhvaćao Međimurje, Varaždin i Zagorje, a natjecalo se 20 klubova.

Godine 1950. NK »Borac« uvršten je u redovno natjecanje Nogometnog podsaveza Varaždin - međimurska grupa. Tek godine 1951. kupljene su za sve igrače prve prave kopačke (utakmica protiv NK »Strahoninec« i pobjeda od 5:1). Sljedećih godina NK »Borac« djelovao je kontinuirano s više ili manje sportske sreće (zavisno od sposobnosti i zanimanja pojedinih generacija igrača). Sudjeluje na brojnim nogometnim turnirima i redovno se natječe na prvenstvima.

Klub je 1959. godine bio jedan od osnivača Nogometnog podsaveza Čakovec, današnjeg Međimurskog nogometnog saveza. Godine 1962. započinje izgradnja prvih svlačionica, koje su stavljene na uporabu dvije godine kasnije. Godine 1964. prema tadašnjim kriterijima uređenje igrališta, stavljena je željezna ograda, a oko cijelog igrališta zasađeni su drvoredi topole. U tom razdoblju NK »Borac« tri puta sudjeluje u kvalifikacijama za viši rang natjecanja, ali nijednom nije uspio (protivnici su bili vrlo jaki: NK »Nafta« iz Siska, NK »Sloboda« iz Varaždina i NK »Zagorec« iz Krapine).

Druga polovica 20. stoljeća

U travnju 1972. godine na poziv čelnika kluba Nedelišće je posjetio Bernard Vukas, jedan od najboljih hrvatskih i jugoslavenskih nogometaša svih vremena koji je upisao 59 nastupa za reprezentaciju bivše države. Tom prilikom vodio je razgovor s predstavnicima kluba, a kasnije su brojni sudionici imali prilike čuti mnoge doživljaje vezane uz sportsku karijeru ovog, tada 45-godišnjeg, iskusnog nogometaša koji je 1948. i 1952. osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama s Jugoslavijom.

Iste godine nogometni fanatici mogli su svjedočiti neizvjesnom jesenskom dijelu Međimurske nogometne lige, za naslov prvaka borili su se NK »Proleter« iz Donjeg Kraljevca, NK »Mladost« iz Ivanovca i NK »Borac«, a upravo je naša momčad zasjela na 1. mjesto zahvaljujući jednom manje primljenog pogotku od »Proletera«. U sezoni 1975./1976. osvojen je naslov prvaka u Međimurskoj nogometnoj ligi i ostvaren plasman u Nogometnu zonu Čakovec-Varaždin.

Od 1978. godine prišlo se izgradnji sportskog nogometnog doma pokraj (danas bivšeg) igrališta. Uz značajna sredstva mještana (Mjesne zajednice) i većeg broja sponzora, sami sportaši dali su oko 50 000 dobrovoljnih radnih sati. Ovaj dom bio je jedan od ljepših i većih u Međimurju.

U sljedećim godinama ekipe NK »Borca« postižu značajne sportske uspjehe, ali najvažniji je rad na omasovljenju kluba i rad s najmlađima. U tom značajnom i odgovornom poslu istakle su se brojne uprave i pojedinci, a ovdje ističemo osobito zalaganje Branka Bacingera (i brojnih drugih entuzijasta).

Tih godina u Nedelišću je organiziran pionirski turnir povodom kojeg je u naše mjesto stigla još jedna nogometna legenda, naime, početni udarac na turniru izveo je Josip Skoblar. Osvajač Zlatne kopačke, više puta najbolji strijelac 1. francuske lige s »Olympique de Marseillom« koji je za Jugoslaviju upisao 32 nastupa, u Nedelišće je stigao kao instruktor u Nogometnom savezu Rijeke.

1985. godine nastupili su na 1. prvenstvu Međimurja u malom nogometu koje se održalo u dvorani čakovečkog GOC-a (danas Graditeljske škole). Posljednjih 20-tak godina 20. stoljeća klub se natjecao u brojnim regionalnim ligama pod okriljem Varaždinskog nogometnog saveza, najveći uspjeh ostvarili su 1993. godine kad su u Međuopćinskoj ligi Čakovec - Ludbreg na kraju sezone završili na 2. mjestu. Nakratko su ispali u 1. županijsku ligu, ali tamo su se zadržali samo dvije sezone jer su već 1995. godine igrali u 4. hrvatskoj nogometnoj ligi - Međimurje.

Moderno doba i "zlatne godine"

1998. godine klub mijenja ime u NK »Nedelišće« i pod tim imenom ostvaruje niz sjajnih uspjeha. 2001. godine prvi put od neovisnosti Hrvatske klub se natjecao u pretkolu Hrvatskog kupa i na gostovanju kod NK »Zagorca« u Krapini poražen 5:1. Klub je nakratko ispao u 1. županijsku ligu, ali se već sljedeće sezone vratio u 4. HNL, u kojoj je nastupao do 2003. godine kad je osvojeno 1. mjesto i nakon uspješno odrađenih kvalifikacija (dvije utakmice protiv NK »Zdenke« iz Velikih Zdenaca: kod kuće pobjeda 5:0, u gostima remi 1:1) ostvaren jedan od najvećih uspjeha u povijesti, plasman u 3. HNL - Sjever.

U sezoni 2004./'05. klub se natjecao u pretkolu Hrvatskog kupa u kojem je na gostovanju u Bedekovčini poražen 2:1 od tamošnjeg NK »Tondacha«. Zlatnim slovima upisana je i 2008. godina u kojoj je klub osvojio Kup Međimurskog nogometnog saveza pobijedivši NK »Čukovec '77« rezultatom 2:0, iste godine ugostili su NK »Karlovac« u pretkolu Hrvatskog kupa i izgubili 3:1. Velike uspjehe klub je postigao i u sezoni 2011./'12. kad je u 3. HNL - Sjever završio na 4. mjestu i stigao do finala Kupa MNS-a. Kao finalisti županijskog kupa opet se plasiraju u Hrvatski kup, ali ovaj put ostvaruju zapažene rezultate.

U ždrijebu pretkola izvučena je NK »Krka« iz Lozovca koja odustaje od natjecanja, a Nedelišće se plasira u šesnaestinu finala. Tu je ždrijeb bio nemilosrdan i dodijelio HNK »Rijeku«, ali naša momčad nije bila rutinski posao za prvoligaša, nakon 90 minuta rezultat na semaforu je 0:0 i kreću produžeci, u junaka se pretvara Danijel Jagec koji iz jedanaesterca legendarnom panenkom zabija za 1:0 i povijesnu pobjedu.

Klub se tako plasirao među 16 najboljih u Hrvatskoj, a u osmini finala gostovalo se u Dubrovniku kod NK »GOŠK« koji je nakon produžetaka slavio 2:0. Nakon šest sezona igranja u Dunjkovcu-Pretetincu, a zbog ustupanja igrališta za izgradnju MESAP-a i NGC-a Aton NK »Nedelišće« se 2013. napokon vratilo kući, kraju je priveden nogometni dio SRC-a Trate, i 24. kolovoza odigrana je prva utakmica u kojoj je gostovao NK »Polet« iz Sv. Martina na Muri koji je upisao pobjedu 1:0.

Početkom 2014. godine pokrenuta je službena web stranica www.nk-nedelisce.hr. Iste godine nakon 11 uzastopnih sezona u 3. HNL Sjever i Istok zbog nove reorganizacije natjecanja klub napušta 3. rang hrvatskog nogometa, a u studenom smo ugostili mladu reprezentaciju Hrvatske U-20 koja je u prijateljskoj utakmici bila bolja s 4:0, početni udarac na utakmici izveo je Josip Skoblar koji je tako nakon više od 30 godina ponovo posjetio Nedelišće.

Povijesni uspjeh ostvaren je u sezoni 2014./2015., prvoj nakon napuštanja trećeg ranga. Klub je uspio ostvariti "dvostruku krunu", osvojeno je 1. mjesto u tada novoosnovanoj Međužupanijskoj nogometnoj ligi Čakovec-Varaždin, a osvojen je i naslov prvaka u Kupu Međimurja. Kao nagradu za taj velik i značajan uspjeh klub je proglašen najboljom muškom ekipom u Općini Nedelišće za 2015. godinu, a uručen je godinu dana kasnije kad je klub slavio 70 godina postojanja.

Veličina kluba može se vidjeti kroz mnoge velike uspjehe mlađih uzrasnih kategorija i veterana, kao i činjenicu da u njemu djeluje više od stotinu aktivnih nogometaša i entuzijasta koji pomažu u radu kluba.

Naslovi prvaka

2015./2016.
MŽNL Čakovec-Varaždin

2014./2015.
MŽNL Čakovec-Varaždin
Kup Međimurja

2007./2008.
Kup Međimurja

2002./2003.
4. HNL - Međimurje

1984./1985.
1. ŽNL - Međimurje

1975./1976.
Međimurska nogometna liga (1. ŽNL)

1972./1973.
Međimurska nogometna liga (1. ŽNL)

1970./1971.
Područna liga - Čakovec (2. ŽNL)

1968./1969.
Međimurska nogometna liga (1. ŽNL)

1966./1967.
Podsavezna liga - Čakovec (1. ŽNL)

1959./1960.
Podsavezni razred - Međimurje (2. ŽNL)