Stadion

Povijest nogometne infrastrukture u Nedelišću

Povijest bilo kojeg nogometnog kluba ne može biti ispisana bez njegova igrališta, a NK Nedelišće ima zanimljivu prošlost u pogledu razvoja infrastrukture. A kad govorimo o povijesti kluba nikad neće biti zaboravljeno igralište na kojem je sve započelo. Nogomet se u Nedelišću počeo igrati oko 1930. godine prema sjećanju starijih mještana kad još nije bilo igrališta pravih dimenzija, a ni kluba koji je pod imenom NK Borac osnovan 1946.

Prije osnivanja kluba, igralište se uredilo u blizini župne crkve - na Tratama, dijelu Nedelišća po kojem je samo igralište i dobilo naziv, no puno češće navijači su koristili izraz da idu "na Borac". Nogometaši su tada uložili mnogo dobrovoljnih radnih sati kako bi teren doveli u red te kako bi bio spreman za odigravanje utakmica. Do 1950. igrani su samo prijateljski susreti nakon čega je klub uvršten u natjecanje tadašnjeg Nogometnog podsaveza Varaždin. Prve svlačionice sagrađene su 1962., a postavljen je bio i gelender.

Dvije godine kasnije Borac je izborio plasman u viši rang, ali iz financijskih razloga Uprava je odlučila da ostaje u istoj ligi, a sredstva koja bi bila utrošena na natjecanje iskorištena su za uređenje igrališta oko kojeg je postavljena željezna ograda, uređenje svlačionica s kupaonicama, te nabavku opreme (kopačke, torbe...), čime je Borac bio jedan od najopremljenijih klubova u Međimurju. Klupski dom počeo se graditi 1980. godine, a u građenju su nesebično sudjelovali igrači, rukovodstvo te simpatizeri kluba.

Znalo se okupiti desetak, pa i više članova, a u podizanju ovog nogometnog doma radilo se dobrovoljno gotovo svakodnevno, radnim radnom poslijepodne, a nedjeljom prijepodne. Na oko 200 m² građene su sljedeće prostorije: svlačionice za domaću i gostujuću momčad, prostorije za suce, klupske prostorije, praonica, spremište, te odvojeni sanitarni čvorovi za igrače i gledatelje. U nabavi građevinskog materijala klubu je financijski pomogla Mjesna zajednica. Vrijednost doma bila je procijenjena na više od 300 milijuna starih dinara.

Iduće veće preuređivanje igrališta dogodilo se 2002. godine, tada je Općina Nedelišće uoči organizacije MESAP-a preuredila sve prateće prostorije u sklopu postojećeg objekta, na cijelom dijelu terena obojena je ograda, iza golova su postavljene zaštitne mreže, te rasvjetni stupovi kako bi se na jednom dijelu mogli održavati i noćni treninzi. Organiziranom radnom akcijom iskopom zemlje sanirane su sve linije, a nabavljen je i novi stroj za povlačenje linija ekološkom bojom kako bi se zaštitila trava. Dopremljeno je oko 200 m² travnate "paže" za sanaciju svih površina bez trave pred oba gola.

Nakon ulaska u 3. HNL - Sjever postavljene su i tri tribine, dvije na koje se može smjestiti otprilike 100 gledatelja, te jedna manja namijenjena klupskoj navijačkoj skupini, one su se nalazile nasuprot klupskim prostorijama, s ulične strane. Igralište je nepovratno otišlo u povijest 2007. kad ga je Općina Nedelišće ustupila investitoru za izgradnju Sportsko-gimnastičkog centra Aton. Klubu je tad obećan novi stadion. Posljednja utakmica na tom igralištu odigrana je 28. travnja 2007. godine.

Sportsko-rekreacijski centar Trate

Gradnja Sportsko-rekreacijskog centra Trate započela je u listopadu 2011. na lokaciji udaljenoj 300-tinjak metara od starog igrališta, a između željezničke pruge i potoka Trnave, preko kojeg je izgrađen most za lakši prilaz stadionu. Građevina je izgrađena na čestici površine 52.983 m², a kompleks se sastoji od samog objekta stadiona s tribinama (u planovima i nadstrešnicom), te vanjskih sportskih terena s pratećim sadržajima.

U suterenu građevine SRC-a smješteni su klupski prostori nogometnog i atletskog kluba Nedelišće, prostori za suce i delegate, ambulanta, teretana, doping kontrola, spremište i kotlovnica, te soba za sastanke i spremište kafića, a u hodniku je postavljena atletska staza. U prizemlju su smještene tribine za navijače sa sjedalicama, te prostori za kameru, policiju, razglas, komentatore, kafić i sanitarni čvorovi za posjetitelje i goste.

Uređeno je nogometno igralište smješteno istočno od građevine SRC-a, a čija veličina iznosi 104 x 68 m. Zapadno od građevine SRC-a, planirano je pomoćno nogometno igralište čija veličina bi također iznosila 104 x 68 m, te oko kojeg bi bila smještena atletska borilišta za odvijanje atletskih disciplina, i to skok u vis, skok u vis s motkom, skok u dalj, troskok, bacalište za bacanje kugle te atletska staza. Želje kluba su teren s umjetnom travom i postavljanje reflektora na pomoćnom igralištu.

Stadion je prve vizure počeo zaprimati u proljeće 2012., uređenje igrališta počelo je niveliranjem i sijanjem trave krajem ljeta i početkom jeseni iste godine. U ljetnim mjesecima 2013. krenulo se u završno uređenje prve faze izgradnje SRC-a Trate, a prva utakmica odigrana je 24. kolovoza iste godine, dok su igrači Nedelišća teren isprobali i dan ranije odradivši prvi trening na njemu. Dosad je odigrano više od stotinu seniorskih utakmica, od kojih je najznačajnija međunarodna prijateljska utakmica U-21 reprezentacija Hrvatska - Slovenija, odigrana 23. ožujka 2017.

7. rujna 2018. odigrana je prijateljska utakmica U-20 reprezentacija Hrvatska - Rusija. U listopadu iste godine stadioni u Ludbregu i Nedelišću s klubovima NK Podravinom i NK Nedelišćem bili su domaćini kvalifikacijskog turnira za UEFA U-19 Europsko prvenstvo za žene na kojem su sudjelovale mlade reprezentacije Engleske, Slovačke, Malte i Hrvatske.